WordPress
Version 2.9.1 (Svensk)

Semantisk Personlig Publiceringsplattform

Några ord att börja med

Välkommen. WordPress är ett väldigt speciellt projekt för mig. Varje utvecklare och medarbetare deltar med något unik till mixen, och tillsammans skapar vi något vackert som jag är stolt att vara en del av. Tusentals timmar har gått åt till WordPress, och vi är hängivna för att göra det bättre för varje dag. Tack för att du gör det till en del av din värld.

— Matt Mullenweg

Vad innebär den svenska versionen

För att underlätta för våra svenska medlemmar så skapar vi på WP-Support Sverige en svensk version av WordPress-paketet. Detta innebär att WordPress är konfigurerat med den svenska språkfilen (adminpanel på svenska), temat WordPress Default är översatt till svenska och installationsinstruktionerna är på svenska.

De svenska paketen kan hittas på WP-Support Sverige och på sv.wordpress.org.

— Mattias Tengblad, WP-Support Sverige

Installation: Den berömda 5-minutersinstallationen

 1. Packa upp arkivet i en tom mapp.
 2. öppna wp-config-sample.php med en textredigerare som WordPad eller liknande, och fyll i dina detaljer för databasanslutningen.
 3. Spara filen som wp-config.php
 4. Ladda upp allt.
 5. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/install.php i din webbläsare. Fyll i önskade uppgifter och fortsätt. Detta bör installera dina databas-tabeller. Om det uppstår problem, dubbelkolla din wp-config.php fil så att alla uppgifter stämmer. Försök sedan igen. Om det fortfarande uppstår problem så kan du besöka WP-Support Sverige för att få svensk support. Alternativt besök den officiella webbplatsen och dess support forum.
 6. Notera lösenordet som visas på skärmen.
 7. Du kan nu gå till inloggningssidan. Logga in med användarnamnet admin och lösenordet som genererades vid installationen. Du kan sedan klicka på Användare->Profil och ändra lösenordet.

Uppgradering

Innan du uppgraderar försäkra dig om att du har tagit backup på alla filer du modifierat så som wp-config.php och dina temafiler (/wp-content/themes/<ditt-tema>/). Notera även att i vissa fall kan nya funktioner i WordPress kräva att du uppdaterar wp-config.php.

Uppgradering från versioner före 2.9:

 1. Radera dina gamla WP filer, spara de du modifierat.
 2. Ladda upp de nya filerna på servern (förslagsvis via FTP).
 3. Gå till <url-till-din-installation>/wp-admin/upgrade.php i din webbläsare.
 4. Ville du ha mer att göra kanske? Men det var allt!

ändringar för Templates

Om du har modifierat dina templates så kan du behöva genomföra ändringar. Om du konverterar dina 1.2 eller tidigare templates, så finns det en speciell guide för dig (engelska).

Onlineresurser

Om du har frågor om något som inte tagits upp i detta dokument så kan du ta del av någon av alla de WordPress resurser som finns att tillgå online:

WP-Support Sverige
En portal för oss svenska WordPress-användare. WP-Support tillhandahåller bl.a. den officiella svenska språkfilen. Här hittar du även översättningar till många tillägg och teman. Besök forumet för support.
WordPress Codex (engelska)
Codex är den officiella dokumentationen för allt vad WordPress innebär.
Development Blog (engelska)
Detta är bloggen där alla nyheter om WordPress utveckling postas.
WordPress Planet (engelska)
WordPress Planet är en nyhetsportal för inlägg om WordPress runt om på webben.
WordPress Support Forum (engelska)
Det officiella supportforumet för WordPress.
WordPress IRC Kanal (engelska)
Till sist så finns det även en chat för oss som använder WordPress. (irc.freenode.net #wordpress)

Systemrekommendationer

WordPress är den officiella fortsättningen av b2/cafélog, som skapades av Michel V. Utveckling har fortsatts av WordPress utvecklarna. Om du vill stödja WordPress, fundera på att göra en donering.

Uppgradera från andra system

WordPress kan importera från ett flertal olika system. Först behöver du installera WordPress som beskrivet ovan.

XML-RPC och Atom gränssnitt

Du kan nu posta i din blogg med verktyg som Windows Live Writer, Ecto, Bloggar, Radio Userland (vilket betyder att du kan använda Radio's epost-till-blogg funktion), NewzCrawler, och andra verktyg som har stöd för Blogg APIs! :) Du kan läsa mer om XML-RPC support i Codex (engelska).

Inlägg via E-post

Du kan posta inlägg från en e-postklient! För att konfigurera detta gå till Inställningar->Skriva och ange inställningar för ditt hemliga POP3-konto. Sedan behöver du ställa in wp-mail.php att köras periodvis för att kolla inkorgen efter nya inlägg. Detta kan du göra genom att använda "Cron-jobs", eller om ditt webbhotell inte tillåter det så kan du kolla in de olika sidövervakningstjänsterna som finns för att låta dem kolla din wp-mail.php URL.

Att post inlägg är enkelt: Alla mail skickade till adressen du angett kommer att postas i din blogg, med ämne som titel. Det är med andra ord bra att hålla e-postadressen hemlig. WP-mail raderar automatiskt mail som har postas från inkorgen.

Användarroller

Du kan läsa allt om användarroller och dess egenskaper i Codex.

Slutord

Dela med dig av kärleken!

WordPress har ingen marknadskampanj för miljoner eller stora sponsorer, men vi har något ännu bättre—dig. Om du gillar WordPress fundera på att tipsa en vän, hjälp någon mindre kunnig att installera WordPress eller skriv en artikel om oss.

Copyright

WordPress släpps under GPL (se license.txt).